Wat kwam ik hier ook al weer doen?

Het aantal ouderen met een alcoholprobleem is in 10 jaar tijd gestegen met 130%. Door de vergrijzing en toenemende alcoholconsumptie zullen deze aantallen alleen nog maar verder toenemen. Tsja, iedereen drinkt wel eens een glaasje en dat is helemaal niet erg.
Een glas alcohol per dag beschermt tegen dementie en volgens sommige onderzoeken kan het zelfs de levensduur verlengen.

Hoe ouder je wordt hoe groter de kans op alcoholproblemen alleen wordt. Als je ouder wordt, kan je lichaam alcohol steeds moeilijker verdragen. Het probleem komt helaas vaak pas aan het licht als het al geëscaleerd is en iemand in het ziekenhuis belandt. Eén op de vijf ouderen met een alcoholprobleem leidt ook aan een depressieve stoornis en depressieve ouderen hebben drie tot vier maal vaker een alcoholprobleem.

Mentrum gaat daarom in Amsterdam een nieuwe alcoholpoli opzetten voor ouderen. Wij mochten   de eerste communicatie uitingen maken. We bekeken het probleem een keer positief want: 'Minderen met alcohol is makkelijker dan u denkt'. En we brachten de boodschap in de belevingswereld van de doelgroep. Realistisch maar toch luchtig. Je leest in de wachtkamer toch liever Peter van Straaten dan een klinische folder over aambeien. Ook al is dat ook een ernstig probleem…